Bloedneus

  1. Oorzaken
  2. Diagnose en behandeling

  3. Meer weten?

Diagnose

Vaak geeft de hoeveelheid en helderheid van het bloed al een indicatie waar het bloed van afkomstig is. Om zeker te zijn kan de diagnose vaak, maar niet altijd, door middel van een endoscopie (met flexibele slang in de neus en luchtwegen kijken) worden gesteld. Als er ook in de luchtzakken moet worden gekeken is sedatie vaak nodig, omdat dan een dunnere endoscoop via het klepje van de buis van Eustachius in de luchtzak moet worden gebracht.

Behandeling 

Een behandeling bij een bloedneus als gevolg van sonderen is meestal niet echt nodig, de bloeding houdt vanzelf op. Wanneer het een tumor van het zeefbeen betreft kan een behandeling, afhankelijk van de ernst van de tumor, worden ingesteld door specialisten. Bij bloeding van de luchtzakken moet de onderliggende oorzaak, meestal een schimmelinfectie, worden bestreden en kan er eventueel een operatie uitgevoerd worden om een slagader naar de luchtzak af te binden. Longbloedingen zijn heel lastig te behandelen, tenzij de onderliggende oorzaak een cornage betreft. Als bovenmatige inspanning de oorzaak is van de bloedneus, mag het paard zich niet langer te veel inspannen. Voor een renpaard betekent dit het einde van de sportcarrière.

Voor onderzoek en eventuele behandeling van een bloedneus bij uw paard kunt u terecht bij de afdeling Inwendige Ziekten.

Nazorg 

Afhankelijk van het probleem is meer of minder nazorg nodig. Na een operatie in het zeefbeen zal een paard een tot twee  weken in de kliniek moeten blijven. Als de luchtzakken langdurig moeten worden behandeld duurt dit soms weken. Na een operatie in het hoofd om een toevoerend bloedvat naar de luchtzak af te sluiten is doorgaans wel een week verblijf in de kliniek nodig. Bij complicaties moeten paarden soms veel langer blijven.

Bij een bezoek

Waarmee moet u rekening houden voor, tijdens en na een bezoek aan ons dierenziekenhuis?