Elektrocardiogram (ECG, EKG, ‘hartfilmpje’)

  1. Wat is een elektrocardiogram?

  2. Aanleiding en toepassing
  3. Meer weten?

Elektrische activiteit

Een elektrocardiogram of ECG is een grafiek die de elektrische activiteit van het hart toont. Deze grafiek wordt gemaakt met behulp van een elektrocardiograaf. Dit nauwkeurige apparaat is in staat de uiterst zwakke elektrische signalen van het hart te registreren. Dat gebeurt in de regel met behulp van elektroden die op de huid worden aangebracht.

Voor de cardioloog is het ECG een belangrijke informatiebron bij dieren met een te snelle, te trage of een onregelmatige pols. Met name hartritmestoornissen kunnen dankzij het ECG vastgesteld worden.

ECG

Een ECG van een Weimaraner hond met een zgn. complete hartblok (3e graads AV-blok), een aandoening waarbij het elektrische signaal van de boezems geblokkeerd wordt en de kamers niet bereikt. Hierdoor is de pols, in de 2e helft van deze registratie, heel erg traag; ongeveer 20 per minuut! Dit terwijl in het begin van deze registratie de polsfrequentie nog ongeveer 150 per minuut bedroeg. Deze snelle slagen zijn afwijkend en komen vanuit de kamers die aan een ernstig energietekort lijden, vanwege de enorm trage hartslag (20/minuut). De gehele registratie die u hier ziet duurde ongeveer 12 seconden. Na implantatie van een pacemaker gaat het na jaren nog steeds uitstekend met de hond.

Hartfilmpje

In de volksmond wordt voor het ECG ook nog wel de benaming ‘hartfilmpje’ gebruikt. Deze benaming dateert uit de tijd dat de grafiek werd geregistreerd op een lichtgevoelige drager, zoals in de analoge fotografie.

Bij een bezoek

Waarmee moet u rekening houden voor, tijdens en na een bezoek aan ons dierenziekenhuis?