Anesthesie (narcose)

  1. Wat is anesthesie?

  2. Meer weten?

In slaap brengen

Anesthesie is het in slaap brengen van een patiënt. Door middel van een anesthesie wordt voorkomen dat uw huisdier tijdens de behandeling bij bewustzijn is. Het dier merkt dus niets van de operatie.

Pijnbestrijding

Tijdens de anesthesie wordt ook pijnbestrijding toegepast. Dit is om de pijn tijdens en na de behandeling zo veel mogelijk te verminderen.

Stil liggen

Bij bepaalde typen onderzoek of behandeling passen we ook anesthesie toe. Het gaat dan om situaties waarbij het van belang is dat het dier volledig stil blijft liggen omdat de behandeling of het onderzoek anders niet slaagt. Denk bijvoorbeeld aan:

  • bestraling
  • tandheelkundige behandeling
  • het maken van röntgenfoto’s of een CT-scan

Voorbereiding anesthesie

Voor we de anesthesie (narcose) toedienen, krijgt uw huisdier een injectie met een sedativum (roesje). Dat is een medicijn ter voorbereiding van de anesthesie, waar uw huisdier rustig en minder angstig van wordt.

Anesthesie toedienen

Vervolgens wordt het dier, door middel van een injectie in de poot, onder anesthesie gebracht. Als de patiënt slaapt, wordt er een buisje in de keel gebracht. Door dit buisje dient de anesthesist zuurstof en een slaapgas toe om uw huisdier onder anesthesie te houden. Met behulp van deze methode kan de anesthesist de diepte van de anesthesie heel nauwkeurig bepalen en uw huisdier wanneer nodig beademen.

Bewaking

Tijdens de behandeling is er altijd een anesthesist bij uw huisdier aanwezig. De anesthesist controleert of uw huisdier goed slaapt en bewaakt de belangrijke functies van het lichaam zoals de hartslag en de ademhaling, maar ook de hoeveelheid zuurstof (O2) in het bloed en koolstofdioxide (CO2) in de uitademingslucht. Indien nodig past de anesthesist de hoeveelheid anestheticum hier op aan.

Uitslaapkamer

Na de operatie brengt de anesthesist uw huisdier naar de uitslaapkamer. Daar ontwaakt uw dier, onder toezicht van een medewerker van de afdeling Anesthesiologie, uit de anesthesie.

Nazorg

Op de dag zelf en eventueel de volgende dag kan het dier nog sloom zijn en een verminderde eetlust hebben. Dit is op zich niet verontrustend maar het dier moet wel blijven drinken. Neem contact op met de dierenarts als u het niet vertrouwt.

Soms wordt uw dier, direct na de behandeling, opgenomen op één van onze verpleegafdelingen. Dit doen we als uw dier specifieke zorg nodig heeft, bijvoorbeeld voor:

  • uitgebreide wondverzorging
  • meer pijnstilling


Daarnaast is het soms nodig om:

  • de bloedcirculatie en de ademhaling van het dier langere tijd intensief te bewaken
  • andere uitgebreide verzorging te bieden; bijvoorbeeld extra zuurstof of sterke pijnstilling


Dan gaat het dier direct naar een speciale bewakingsafdeling: de Intensieve Zorgafdeling of de ZorgPlus afdeling.

Bij een bezoek

Waarmee moet u rekening houden voor, tijdens en na een bezoek aan ons dierenziekenhuis?