Onbewust urineverlies (passieve incontinentie)

  1. Ziektebeeld
  2. Diagnose en behandeling

Verschillende behandelingen

Er zijn verschillende behandelingen voor onbewust urineverlies. Welke behandeling gekozen wordt hangt af van de oorzaak. Soms is behandeling niet mogelijk zoals bij sommige kwaadaardige tumoren. Dan wordt vaak gekozen voor ondersteunende behandeling.

U kunt voor behandeling van onbewust urineverlies terecht bij de polikliniek Urologie van de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren. Dit geldt alleen voor honden en katten. Met overige diersoorten kunt u terecht bij de afdeling Vogels en Bijzondere Dieren.

De belangrijkste behandelingen van incontinentie zijn:

  • behandeling met medicijnen
  • behandeling via een kijkoperatie
  • behandeling via een operatie

Behandeling met medicijnen

Bij behandeling met medicijnen krijgt u, na vaststelling van het probleem, een kuur voor uw huisdier mee naar huis.

Aandoeningen die met medicijnen behandeld kunnen worden zijn bijvoorbeeld blaasontsteking, blaasverlamming en een slecht werkende sluitspier van de blaas.

Behandeling via een kijkoperatie

Bij een slecht werkende sluitspier kan via een kijkoperatie de urinebuis worden vernauwd. Dit gebeurt door onder het slijmvlies een opvulmiddel (Bulkamid) in te spuiten. De sluitspier hoeft dan minder hard te werken om de urinebuis af te sluiten, waarmee in veel gevallen het urineverlies kan worden verminderd. Bij de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren hebben we veel ervaring met deze speciale kijkoperatie.

Behandeling via een operatie

Blaasstenen, tumoren en verkeerd aangelegde urineleiders kunnen behandeld worden met een operatie. Bij deze operatie wordt de oorzaak (steen, tumor) verwijderd of juist weer aangesloten (verkeerd aangelegde urineleider).

Hoewel tijdens een operatie de oorzaak aangepakt kan worden, blijft controle soms nodig. Tumoren kunnen bijvoorbeeld terug groeien en blaasstenen kunnen opnieuw ontstaan. Voor dieren met blaasstenen kan een aangepast dieet nodig zijn.

De Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren heeft veel ervaring met het goed aansluiten van verkeerd aangelegde urineleiders. Deze lastige operatie, die vaak met een loep wordt gedaan, wordt hier vaak uitgevoerd.

Erfelijkheidsonderzoek

Op dit moment wordt onderzoek gedaan naar erfelijke oorzaken van verkeerd aangelegde urineleiders. U kunt contact opnemen met de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren voor meer informatie.

Bij een bezoek

Waarmee moet u rekening houden voor, tijdens en na een bezoek aan ons dierenziekenhuis?