Penistumor

  1. Ziektebeeld
  2. Diagnose en behandeling

Diagnose

Inspectie van de penis (na het toedienen van een middel waardoor het paard uitschacht) is belangrijk om te bepalen hoe uitgebreid de tumor is. Het kan gaan om één tumor op het uiteinde van de penis maar ook om veel kleine tumoren over de hele penis. Om te bepalen of de tumor goedaardig of kwaadaardig is wordt vaak, onder plaatselijke verdoving, een klein stukje weefsel weggenomen en in ons laboratorium onderzocht. Ook de lymfeknopen in de lies worden onderzocht op eventuele uitzaaiingen. Dit gebeurt door voelen, eventueel gevolgd door een echo en een punctie.

Behandeling

Voor veel gevallen is genezing mogelijk. De kansen zijn het gunstigst bij één tumor, aan het uiteinde van de penis die nog niet is uitgezaaid.

De behandeling van een penistumor bestaat meestal uit een operatie. Bij paarden met één tumor, aan het uiteinde van de penis die nog niet is uitgezaaid is dat geen heel grote operatie. Bij uitgebreide gevallen (veel kleine tumoren over de hele penis) of bij uitzaaiingen wordt het wel een echt grote operatie, met alle nadelen van dien.

Voor behandeling van penistumoren kunt u terecht bij de afdeling Heelkunde van de Universiteitskliniek voor Paarden.

Nazorg

Na verwijderen van een tumor is het belangrijk om de eerste tijd goed in de gaten te houden of de tumor niet terugkomt.

Bij een bezoek

Waarmee moet u rekening houden voor, tijdens en na een bezoek aan ons dierenziekenhuis?