Huidtumoren

  1. Ziektebeeld
  2. Diagnose en behandeling

  3. Meer weten?

Diagnose

Eerst wordt nauwkeurig onderzocht hoe de tumor eruit ziet en gevoeld of hij zich in de diepte uitbreidt. Om vast te stellen wat voor tumor het is, is meestal een biopt nodig. Hierbij wordt een stukje weefsel van enkele millimeters uit de tumor genomen om in het laboratorium te onderzoeken. Ook worden de lymfeknopen onderzocht op eventuele uitzaaiingen. Dit gebeurt door voelen, eventueel gevolgd door een echo en een punctie.

Behandeling

Welke behandeling geschikt is hangt af van de aard van de tumor, de grootte en de plaats waar hij zit. Daarom kan pas na onderzoek van het paard besloten worden welke behandeling geschikt is. Na behandeling is het belangrijk om de eerste tijd goed op te letten of er geen nieuwe huidtumor verschijnt.

  • Voor wratten is genezing vrijwel altijd mogelijk. Meestal verdwijnen ze zelfs vanzelf.
  • Voor sarcoiden is meestal genezing mogelijk maar daarvoor is vaak wel behandeling nodig. Ook mét behandeling blijken sarcoiden soms hardnekkig.
  • Voor melanomen is de kans op volledig herstel sterk afhankelijk van de plaats en de aard van de melanomen. De mogelijkheden moeten dus per individueel geval besproken worden.
  • Voor plaveiselcelcarcinoom is genezing vaak mogelijk, op voorwaarde dat de tumor nog niet uitgezaaid is.


Voor behandeling van huidtumoren kunt u terecht bij de afdeling Heelkunde van de Universiteitskliniek voor Paarden.

Bij een bezoek

Waarmee moet u rekening houden voor, tijdens en na een bezoek aan ons dierenziekenhuis?