Hoefbevangenheid

  1. Ziektebeeld
  2. Diagnose en behandeling

  3. Meer weten?

Diagnose

De diagnose van hoefbevangenheid wordt meestal gesteld aan de hand van de verschijnselen. Om meer inzicht te krijgen in de stand van het hoefbeen binnen de hoornschoen kan een röntgenfoto gemaakt worden.

Behandeling

Als het paard aan de pijnlijke ernstige acute vorm lijdt, moet direct actie worden ondernomen. Omdat de gevolgen groot kunnen zijn, is het consulteren van een dierenarts altijd noodzakelijk. Ook bij de chronische vorm is het belangrijk dat de hoefbevangenheid tot stoppen wordt gebracht. De dierenarts zal het paard medicijnen geven die pijn en ontsteking verminderen. Daarnaast moet de oorzaak van de hoefbevangenheid achterhaald en behandeld worden.
In ernstige gevallen kan het ‘zakken en kantelen’ van het hoefbeen ervoor zorgen dat het hoefbeen aan de onderzijde van de hoef door de zool naar buiten komt, een complicatie die euthanasie van het paard helaas noodzakelijk maakt.

Voor de behandeling van hoefbevangenheid kunt u terecht bij de afdeling Inwendige Ziekten van het Paard.

Wat kunt u doen?

Het is belangrijk om hoefbevangenheid te voorkomen. Enkele belangrijke voorzorgsmaatregelen zijn het goed afsluiten van de ton en het paard slechts beperkt in een ‘vette’ wei laten lopen. Indien het paard te dik is, is het belangrijk dat het paard langzaam en in overleg met de dierenarts afvalt.
In het geval van een acute hoefbevangenheid is het noodzakelijk dat een dierenarts wordt geconsulteerd. Hiernaast kunt u het volgende doen:

  • Ga niet met het paard lopen. Dit doet veel pijn en kan er voor zorgen dat de verbinding tussen het hoefbeen en de hoefwand verder loslaat. 
  • Zorg dat de voeten gekoeld worden. Dit kan door de voeten af te spoelen of ze in te pakken in een nat verband, dat elk uur opnieuw nat gemaakt wordt. Door het koelen van de voeten wordt de bloedvoorziening in positieve zin bevorderd.
  • Zorg dat het paard een plek krijgt waar het kan en wil liggen. Paarden die hoefbevangen zijn hebben pijnlijke voeten en willen deze graag ontlasten.
  • Daarnaast kan uw smid of dierenarts helpen bij het ondersteunen van de voet, waardoor er minder druk van de buigpezen op het hoefbeen komt te staan.

Bij een bezoek

Waarmee moet u rekening houden voor, tijdens en na een bezoek aan ons dierenziekenhuis?