Laparoscopische ovariectomie (sterilisatie via kijkoperatie)

  1. Wat is laparoscopische ovariectomie?
  2. Aanleiding en toepassing

  3. Meer weten?

Honden en katten worden gesteriliseerd om ongewenste zwangerschap, loopsheid of krolsheid te voorkomen. Daarnaast beschermt sterilisatie op jonge leeftijd ook tegen het optreden van melkkliertumoren op latere leeftijd.

Bij een kijkoperatie worden slechts enkele kleine openingen in de huid van uw dier gemaakt. Die openingen zijn juist groot genoeg voor een mini-camera en medische instrumenten. Kijkend door de camera voert de chirurg de sterilisatie uit. Bij een kijkoperatie is de operatiewond veel kleiner dan bij een gewone operatie. Uw dier herstelt dan ook veel sneller. Deze kijkoperatie gebeurt in de meeste gevallen poliklinisch. U brengt uw dier op het afgesproken tijdstip en haalt hem weer op nadat we klaar zijn en uw dier goed wakker is (daarover wordt u dan gebeld). U kunt ook bij ons wachten terwijl we opereren.

U kunt voor een sterilisatie van uw hond of kat terecht bij de afdeling Algemene Chirurgie van de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren.

Voor sterilisatie via kijkoperatie hoeft u niet verwezen te worden door uw dierenarts. U kunt direct zelf een afspraak hiervoor maken via onze receptie (030-2539411) of contact opnemen via email (chirurgieUKG@uu.nl).

Bij een bezoek

Waarmee moet u rekening houden voor, tijdens en na een bezoek aan ons dierenziekenhuis?