Standsafwijkingen

  1. Ziektebeeld

  2. Diagnose en behandeling
  3. Meer weten?

Standsafwijkingen zijn afwijkingen in de beenstand(en). Deze ontstaan bij jonge, opgroeiende veulens en komen regelmatig voor.

Standsafwijkingen kunnen zowel ‘flexurale’ afwijkingen als ‘angulaire’ afwijkingen zijn. Flexurale afwijkingen kunt u waarnemen als u het veulen vanaf de zijkant bekijkt. Een voorbeeld van een flexurale standsafwijking is overstrekking van de weke kootgewrichten met opwippende toongedeeltes van de hoef.

Angulaire afwijkingen kunt u waarnemen door vanaf de voorkant (in geval van standsafwijkingen van de voorbenen) of vanaf de achterkant (in geval van standsafwijkingen van de achterbenen) naar het veulen te kijken. Normaal gesproken moet er een rechte verticale lijn te trekken zijn door hoef-kootpijp-voorknie/sprong-bovenbeen. Bij de angulaire afwijkingen is er een hoek aanwezig in het verloop van deze lijn.

De afwijkingen komen in verschillende structuren en op verschillende plaatsen in het been voor. In het merendeel van deze flexurale afwijkingen is er een probleem van de buigpezen. Bij de angulaire afwijkingen ligt het probleem in de groeischijf of in het aangrenzende gewricht en/of bot.

De mogelijke oorzaken van beide afwijkingen kunnen in twee groepen verdeeld worden. Oorzaken die aanwezig zijn in de laatste fase van de dracht en/of in de eerste fase na de geboorte, de perinatale oorzaken, en oorzaken die een tijdje na de geboorte ontstaan of zichtbaar worden, de verkregen oorzaken. Voorbeelden van perinatale factoren zijn vroeggeboorte, afwijkende ligging in de baarmoeder, ontsteking van de placenta en trauma rond de geboorte. Ook erfelijke oorzaken en tweelingdracht kunnen hier een rol bij spelen. Bij verkregen oorzaken kan gedacht worden aan factoren zoals een ongebalanceerde voeding, overbelasting, trauma of ziekteprocessen.

Bij een bezoek

Waarmee moet u rekening houden voor, tijdens en na een bezoek aan ons dierenziekenhuis?