Standsafwijkingen

  1. Ziektebeeld
  2. Diagnose en behandeling

  3. Meer weten?

Diagnose

Afhankelijk van de stand van de benen kunnen de orthopeden van de Universiteitskliniek voor Paarden al een goede inschatting maken om welke standsafwijking het gaat. Om meer te kunnen zeggen over de precieze oorzaak en de prognose, kunnen ze met behulp van beeldvorming zoals röntgenfoto’s of een echo een beter beeld krijgen van het been. Op deze manier kan er bijvoorbeeld gekeken worden naar de exacte locatie en de ernst van de afwijking, hoe de groeischijven en de buigpezen er uit zien en hoe de mate van verbening is. Deze onderzoeken zijn nodig om te bepalen welke mogelijkheden er zijn om de standsafwijking te corrigeren.

Behandeling

In de eerste levensmaanden groeit het veulen relatief snel, waardoor afwijkende beenstanden in die tijd nog (gedeeltelijk) gecorrigeerd kunnen worden. Het is daarom noodzakelijk om zo vroeg mogelijk te kijken wat de behandelopties zijn. Behandelmogelijkheden bestaan uit een aantal elementen en zijn afhankelijk van de onderliggende oorzaak. De belangrijkste onderdelen van de conservatieve behandeling zijn een aangepast bewegingsadvies en het corrigeren van de hoef door bekappen en/of het aanbrengen van orthopedisch beslag. Mocht dit te weinig effect hebben of er is sprake van een ernstige standsafwijking, dan kan chirurgische ingrijpen noodzakelijk zijn.

Preventie

De beenderen van te vroeg geboren veulens zijn nog erg week en daarom extra gevoelig voor het ontstaan van standsafwijkingen. Daarom is het bij veulens die te vroeg geboren zijn van belang om maatregelen te nemen om te voorkomen dat standsafwijkingen zich ontwikkelen. Deze dieren moeten boxrust krijgen, waarbij de benen soms ook gespalkt moeten worden, zodat de benen in de juiste positie gehouden worden en het verbenen van de botjes in de voorknieën en sprongen op de juiste wijze plaatsvindt. Zijn deze botjes eenmaal verbeend, dan is spalken niet meer nodig.

Voor de behandeling van standsafwijkingen kunt u terecht bij de afdeling Heelkunde - Orthopedie van de Universiteitskliniek voor Paarden.

Bij een bezoek

Waarmee moet u rekening houden voor, tijdens en na een bezoek aan ons dierenziekenhuis?