Anesthesie en pijnbestrijding bij paarden

  1. Wat is anesthesie?

  2. Diagnose en behandeling
  3. Meer weten?

Anesthesie is het in slaap brengen en houden van een patiënt. Door het gebruik van anesthesie wordt voorkomen dat uw paard tijdens een operatie of diagnostische procedure (zoals een MRI-scan) bij bewustzijn is, iets merkt van de procedure of beweegt. Daarnaast zorgen de anesthesiologen er voor dat de patiënt ontspannen en comfortabel ligt en adequate pijnbestrijding toegediend krijgt. Ook bewaken zij voortdurend het functioneren van de vitale organen. Pijnbestrijding is vanzelfsprekend vooral van belang bij anesthesie voor operatieve ingrepen en bij trauma-patiënten. Dankzij de pijnbestrijding wordt zoveel mogelijk voorkomen dat de patiënt tijdens en na de behandeling pijn zal ondervinden. Pijnbestrijding is ook van belang bij dieren met acute of chronische pijn die ontstaan is onafhankelijk van trauma of een operatie (zoals bij hoefbevangenheid)

Bij operatieve ingrepen of diagnostische procedures bij het staande paard is geen algehele anesthesie nodig, maar wordt gebruik gemaakt van sedatie (‘roesje’: een verminderd bewustzijn waarbij de patiënt wel blijft staan), in combinatie met plaatselijke verdoving.

Anesthesie wordt toegepast voorafgaand en tijdens een operatie. Daarnaast is anesthesie ook van belang bij een aantal verschillende diagnostische procedures zoals het uitvoeren van een MRI-scan of bij het maken van röntgenfoto’s van bijv. het bekken van een paard. Bij deze laatste procedures gaat het erom dat de patiënt volledig stil blijft liggen.

Bij een bezoek

Waarmee moet u rekening houden voor, tijdens en na een bezoek aan ons dierenziekenhuis?