Rhinopneumonie

  1. Ziektebeeld
  2. Diagnose en behandeling

  3. Meer weten?

Diagnose

De diagnose rhinopneumonie wordt gesteld op basis van verschijnselen en de uitslagen van verschillende testen:

  • met behulp van een neusswab aantonen of het paard rhinopneumonie heeft. 
  • in het acute stadium van de ziekte een bloedmonster afnemen, de behandeling worden gestart en vervolgens drie weken later nog een keer bloed afnemen. Door deze twee bloedmonsters te onderzoeken op hoeveelheid antilichamen kan bevestigd worden dat het om rhinopneumonie ging.

Behandeling

Er zijn geen genezende medicijnen tegen rhinopneumonie. Daarom bestaat het behandelplan voor paarden met rhinopneumonie voornamelijk uit ondersteunende maatregelen, om de symptomen te verlichten.

Preventie

De beste vorm van preventie is het vaccineren van uw paard:

  • dit voorkomt niet dat uw paard rhinopneumonie krijgt, maar zal er wel voor zorgen dat de luchtwegklachten veel minder erg zijn
  • het vermindert de verspreiding van rhinopneumonievirus in de luchtwegen van veulens, jaarlingen en sportpaarden
  • het vermindert de infectiedruk op een bedrijf, dus de kans neemt af dat paarden ziek worden op stal.


Alle beschikbare vaccins zijn geregistreerd voor de verkoudheidsvorm van EHV-1 en EHV-4. Er is maar één vaccin dat ook claimt te beschermen tegen abortus. Er is geen vaccin geregistreerd voor de neurologische vorm van rhinopneumonie, maar vaccineren vermindert natuurlijk wel het rondgaan van het virus onder de paarden.

Voor meer informatie, bekijk het artikel 'Een paard met neurologische rhinopneumonie; hoe lang isoleren?' uit het Tijdschrift voor Diergeneeskunde nr. 4 (april 2017).

Bij een bezoek

Waarmee moet u rekening houden voor, tijdens en na een bezoek aan ons dierenziekenhuis?