Megabacteriën

  1. Ziektebeeld

  2. Diagnose en behandeling

Hoewel de naam megabacterie suggereert dat het een bacteriële infectie betreft, is dit niet het geval, maar betreft het een gistinfectie. Wetenschappelijk staat de megabacterie bekend onder de naam Macrorhabdus ornithogaster of ‘Avian gastric yeast’.

Macrorhabdus ornithogaster of megabacteriën kunnen bij een grote variëteit aan vogels worden aangetroffen, maar worden met name gevonden bij kleinere zangvogels en papegaaiachtigen (grasparkieten, valkparkieten, agaporniden).

Verschijnselen 

Macrorhabdus ornithogaster leeft in de kliermaag van de vogel, en kan daar ter plekke aanleiding geven tot het optreden van een maagontsteking. Klinische verschijnselen zijn daarom vooral het gevolg van problemen die in het maagdarmkanaal optreden, welke zich kunnen uiten als:

  • diarree, zwarte ontlasting en/of aanwezigheid van onverteerde zaden in de ontlasting
  • regurgiteren (opgeven) van voedsel
  • vertraagde kroplediging
  • gewichtsverlies en vermageren


In een aantal gevallen kan ook een meer acute vorm gezien worden waarbij de vogels plotseling stoppen met eten en binnen een periode van 1-2 dagen sterven zonder duidelijke andere ziekteverschijnselen.

Oorzaken

Vooral stress en verminderde weerstand zouden een belangrijke rol spelen bij het al dan niet ontwikkelen van problemen als gevolg van een infectie met megabacteriën.

Bij een bezoek

Waarmee moet u rekening houden voor, tijdens en na een bezoek aan ons dierenziekenhuis?