Legnood en overmatig eieren leggen

  1. Ziektebeeld

  2. Diagnose en behandeling

Wat is legnood?

Zoals de naam legnood doet vermoeden is hiervan sprake wanneer de vogel moeite heeft met het leggen van een ei.

Verschijnselen

Een vogel met legnood zit vaak op de bodem van de kooi en vertoont persbewegingen om te proberen het ei, dat dwarsligt, te leggen. Het ‘dwarsliggende’ ei drukt vanwege zijn grootte vaak op andere organen zoals de longen en luchtzakken en het maagdarmkanaal. Daardoor kan de vogel benauwd worden en stoppen met eten. Ook kan de vogel compleet uitgeput raken door het persen. Legnood is dus een levensbedreigende situatie, en snel ingrijpen door een dierenarts (bij voorkeur een vogelspecialist of dierenarts met ervaring in het behandelen van vogels) is daarom belangrijk!

Waardoor treedt legnood op?

Het leggen van een ei is een heel karwei voor een vogel. Voor het maken van een ei zijn veel bouwstoffen nodig, met name calcium (kalk). Die voedingsstoffen moet de vogel halen uit zijn voeding. Wanneer de vogel te weinig kalk in het voer heeft zitten kan dit leiden tot tekorten waardoor windeieren of legnood kunnen ontstaan.

Andere oorzaken

Overigens treedt legnood niet alleen op door kalktekort in het voer: ook wanneer de behoefte aan kalk verhoogd is, bijvoorbeeld doordat de vogel overmatig veel eieren legt, kan legnood optreden. Vooral bij kleine papegaaiachtigen, zoals agaporniden (dwergpapegaaitjes), valkparkieten en grasparkieten is dit vaak het geval. Veelal spelen omgevingsfactoren (zoals de hoeveelheid licht, aanwezigheid van een partner) daarbij een rol.

Bij een bezoek

Waarmee moet u rekening houden voor, tijdens en na een bezoek aan ons dierenziekenhuis?