Winterslaap

  1. Wat kunt u doen?

  2. Wat als het misgaat?

Veel dieren, waaronder schildpadden, gaan in de natuur in winterslaap als bescherming tegen te lage temperaturen. In gevangenschap hoeven schildpadden niet perse in winterslaap, echter het zou er voor kunnen zorgen dat het dier langer leeft en meer drang heeft om te paren na de winterslaap.

Als u er voor kiest om uw schildpad in winterslaap te laten gaan, moet u als eigenaar de juiste voorbereidingen treffen. Een eerste vereiste is dat de schildpad gezond is. Gemiddeld nemen de voorbereidingen voor de winterslaap drie weken in beslag. Om te beginnen moet de omgevingstemperatuur in het verblijf geleidelijk teruggebracht worden naar ca. 5 ˚C en de daglichtlengte verkort worden. Tegelijkertijd moet het maagdarmkanaal goed leeg zijn door het dier dagelijks in een warm bad te plaatsen, waardoor alle afvalstoffen het lichaam kunnen verlaten. Als dit niet gedaan wordt, gaan deze resten rotten in het lichaam en zal het dier ziek worden. Zodra ze helemaal ‘leeg’ zijn, kan de winterslaap beginnen. Zorg in elk geval voor een rustige en veilige plek, waar de schildpad geen gevaar kan lopen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een veilige plek in de tuin, in de kelder, garage, of een andere plek waar de temperatuur ca. 5 C blijft.
Tijdens de winterslaap hebben de dieren verder geen verzorging nodig, anders dan de optimale omstandigheden te handhaven, de diepte van de slaap te controleren (slaap, maar wel reactie bij aanraken) en het gewicht regelmatig te controleren. Als hij teveel gewicht verliest zult u hem uit zijn winterslaap moeten halen.

Bij een bezoek

Waarmee moet u rekening houden voor, tijdens en na een bezoek aan ons dierenziekenhuis?