Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Klinieken en centra

Diagnostische Beeldvorming

De afdeling Diagnostische Beeldvorming beschikt over de modernste technieken om eventuele inwendige afwijkingen of botproblemen bij uw huisdier op een zo goed mogelijke manier in beeld te brengen. Dit zgn. radiologisch onderzoek vindt altijd plaats op verzoek van een behandelend specialist of uw eigen dierenarts.

MRI bij de hond

Buikecho bij de hond

U kunt niet zelf een afspraak maken voor beeldvormend onderzoek op onze afdeling. Afspraken worden alleen gemaakt via een behandelend specialist of via uw dierenarts. Uw eigen dierenarts kan ook röntgenfoto’s naar ons sturen voor een beoordeling door een specialist Diagnostische Beeldvorming.

Nuchter

Honden en katten moeten voor radiologisch onderzoek nuchter zijn. Dit houdt in:

  • Honden en katten van 4 maanden en ouder mogen, op de avond vóór uw afspraak, tot 20:00 uur eten. Tenzij u andere instructies hebt ontvangen van ons. Na 20.00 uur mogen ze alleen nog water drinken.
  • Pups en kittens jonger dan 4 maanden mogen, op de avond vóór uw afspraak, vanaf 20:00 uur alleen nog lichte vloeibare maaltijden hebben. Tenzij u van ons andere instructies hebt ontvangen. Dit kan een drankje of papje zijn, dus geen brokjes, vlees of ander puppy- of kittenvoer. U mag deze lichte vloeibare maaltijden aanbieden tot vier uur voor de afspraak. Daarna mogen pups en kittens alleen nog water drinken.

Komt u met een konijn, knaagdier, fret, vogel, reptiel of amfibie? Raadpleeg dan de informatie op de pagina van de afdeling Vogels en Bijzondere Dieren.

Medicijnen

Als uw huisdier medicijnen krijgt, mag u deze gewoon blijven toedienen volgens de voorschriften van de dierenarts. Bij een afspraak voor een behandeling waarbij ook anesthesie ofwel ‘narcose’ wordt toegepast kunt u het beste vooraf overleggen met de behandelend dierenarts over het stoppen of doorgaan met toedienen van medicijnen.

Neem bij twijfel altijd contact op met de patiëntenadministratie, 030 – 253 9411.

Het onderzoek

Wij hebben een team van ervaren medewerkers bij wie uw huisdier in goede handen is.

Het is helaas niet mogelijk om bij het onderzoek aanwezig te zijn. Ervaring leert dat het dier rustiger is wanneer de eigenaar er niet bij is. Zo kan het onderzoek vlot en met zo min mogelijk stress voor uw dier verlopen. Dit levert ook de beste resultaten waardoor de diagnose beter gesteld kan worden.

Bij het maken van een röntgenfoto, fluoroscopie, CT en scintigrafisch onderzoek wordt bovendien gebruik gemaakt van straling. Daar mogen mensen en dieren alleen aan worden blootgesteld wanneer daarvoor een goede reden is. Dit is een andere reden waarom het voor u niet mogelijk is om bij het onderzoek aanwezig te zijn.

Scheren

Een echo kan niet door de vacht heen worden gemaakt. Daarom wordt uw dier, afhankelijk van het te onderzoeken lichaamsdeel, geschoren en gewassen op de plek waarvan de echo gemaakt zal worden.

Verdoving

In bepaalde gevallen is het nodig uw dier te verdoven. Mocht het dier bijvoorbeeld door pijn, benauwdheid of stress niet mee willen/kunnen werken, dan wordt er soms voor gekozen om het dier kort in slaap te brengen (‘roesje’). Dit zullen wij echter vooraf altijd met u overleggen.

Het maken van een CT- en MRI-scan vindt plaats onder volledige anesthesie. Wanneer uw dier onder anesthesie is gebracht, wordt het dier door een anesthesiemedewerker op een brancard naar de CT- of MRI-ruimte gebracht.

Of het nu gaat om een roesje of volledige anesthesie: alle vormen van verdoving worden toegediend onder toezicht van de afdeling Anesthesiologie. Zij bewaken voortdurend de lichamelijke conditie tijdens het onderzoek. Lees meer over onze afdeling Anesthesiologie.

Na het onderzoek

Afhankelijk van het soort onderzoek mag uw huisdier meteen na het onderzoek of pas de volgende dag weer mee naar huis. Ondertussen bekijkt de radioloog de beelden, beoordeelt deze en bespreekt ze met de behandelend specialist of uw dierenarts. Deze stelt de uiteindelijke diagnose of het behandelplan op, mede op basis van het radiologisch onderzoek.

Het team van de afdeling Diagnostische Beeldvorming bestaat uit ervaren radiologisch laboranten, radiologisch assistenten en dierenartsspecialisten diagnostische beeldvorming.

Voor beeldvormend onderzoek bij uw huisdier maakt de afdeling gebruik van de volgende technieken: