Hartworm

  1. Wat is hartworm?

  2. Diagnose en behandeling
  3. Meer weten?

Wat zijn hartwormen?

Hartwormen zijn wormen die in de longslagader van honden leven. Bij massale infectie kunnen ze ook in de rechter hartkamer en rechter boezem gevonden worden.

Oorzaak

Er zijn twee soorten hartwormen waarmee honden geïnfecteerd kunnen worden: Dirofilaria immitis en Angiostrongylus vasorum (‘Franse hartworm’).

Een infectie met de hartworm Dirofilaria immitis wordt door muggen overgebracht. Deze hartworm komt in Nederland niet voor, maar wel in warme Europese landen, zoals Italië, Griekenland, Portugal, Roemenië, Spanje, etc. Daarnaast kunnen honden ook buiten Europa geïnfecteerd raken, o.a. op de Nederlandse Antillen, Amerika en Japan. De wormen kunnen in het hondenlichaam meer dan 30 cm lang worden!

De Franse hartworm (Angiostrongylus vasorum) komt wel in Nederland voor. Honden worden geïnfecteerd door het eten van (naakt)slakken. De wormpjes zijn heel dun en hooguit 1 cm lang.

Angiostrongylus vasorum

Angiostrongylus vasorum

Angiostrongylus lengte

De Franse hartworm

Bij een hond van 10 kg hebben we meer dan 20 hartwormen verwijderd uit het hart. De vrouwelijke wormen kunnen meer dan 30 cm lang worden.

Bij een bezoek

Waarmee moet u rekening houden voor, tijdens en na een bezoek aan ons dierenziekenhuis?