Hartworm

  1. Wat is hartworm?
  2. Diagnose en behandeling

  3. Meer weten?

De diagnose van beide soorten hartworminfecties (Dirofilaria immitis en Angiostrongylus vasorum) kan met een bloedtest gesteld worden.

Om meer informatie over de ernst van de infectie te krijgen worden er nog röntgenfoto's van de borstkas en een echo van het hart gemaakt.

Echo bij een hond met een hartworminfectie. De witte streepjes zijn hartwormen in de longslagader van deze hond

Hartworminfectie: liever voorkomen dan genezen! Een hartworminfectie kan heel makkelijk voorgekomen worden, maar is zeer moeilijk te behandelen. Het beste is om uw hond niet mee te nemen naar gebieden waar de infectie voorkomt. Als u ze toch meeneemt, zouden ze behandeld moeten worden tijdens en na het verblijf met medicatie die geregistreerd is om hartworminfectie te voorkomen.

De behandeling van hartwormziekte is vrij ingewikkeld en niet zonder gevaar. Het advies van de American Heartworm Society is om elke hond die positief wordt getest op Dirofilaria immitis, te behandelen, ook als er geen klachten zijn. Klachten kunnen sterk variëren, van hoesten, flauwtes, verminderd uithoudingsvermogen, benauwdheid en vochtophoping in de buik tot shock en sterfte.

Bij een grote hoeveelheid wormen kunnen we deze vanuit het hart verwijderen m.b.v. hartkatheterisatie.

Verwijderen van hartwormen vanuit de rechter boezem en rechter kamer van het hart met twee verschillende instrumenten.

Bundeltje Angiostrongylus

Franse hartworminfectie kan ook heel veel verschillende klachten geven. Behalve de klachten die bij de hartworminfectie beschreven staan, kan Franse hartworminfectie ook bloedingen en verlamming veroorzaken. De behandeling is niet zo ingewikkeld als die van de hartworminfectie, maar het is niet zonder gevaar.

Bij een bezoek

Waarmee moet u rekening houden voor, tijdens en na een bezoek aan ons dierenziekenhuis?