Hartruis

  1. Ziektebeeld
  2. Diagnose en behandeling

  3. Meer weten?

Ontdekken hartruis

Hoe wordt een hartruis bij uw dier ontdekt? Bij elke gezondheidscontrole luistert uw dierenarts naar het hart met een fonendoscoop. Gezondheidscontroles vinden in principe bij elke enting vanaf het geboorte regelmatig plaats. Bij een volwassen hond of kat gebeurt dit jaarlijks.

Ook wordt naar het hart geluisterd vóór elke narcose, om zodoende een eventuele aanwezige hartziekte op te sporen. Een hartziekte kan namelijk het narcoserisico verhogen.

Sommige hartaandoeningen veroorzaken zo veel turbulenties dat de ruis ook een trilling op de borstwand geeft. Dit noemen we een fremitus. Heel af en toe hebben honden een zo luide ruis dat u het zelfs zonder een stethoscoop kunt horen.

Een piepende ruis.

Diagnose

De cardioloog kan op basis van het type hartruis met een vrij grote zekerheid vertellen om welke hartziekte het gaat. Voordat hij echter de definitieve diagnose opstelt, maakt hij ook zelf een echocardiogram (echografisch onderzoek van het hart).

Cardiologie hartruis foto 2

In sommige gevallen kan ook uw dierenarts op basis van de bevindingen met een grote zekerheid zeggen wat voor ziekte er speelt. Bij oudere hondjes van kleine rassen die verder gezond zijn, is de oorzaak van de ruis meestal een lekkage van de klep tussen de linker kamer en linker boezem. De ziekte die deze lekkage veroorzaakt noemen we myxomateuze klepdegeneratie of endocardiose.

Bij een bezoek

Waarmee moet u rekening houden voor, tijdens en na een bezoek aan ons dierenziekenhuis?