Hartritmestoornis (aritmie)

  1. Ziektebeeld

  2. Diagnose en behandeling
  3. Meer weten?

Bij honden

De hartslag van een hond kan, afhankelijk van de situatie, sterk variëren:

  • een hond die naast de fiets rent kan een hartslag van 200 tot 300/minuut hebben;
  • als uw hond thuis bij u ligt te slapen heeft hij een hartslag van 30 tot 40/minuut;
  • een hond bij de dierenarts voelt zich vaak niet helemaal op zijn gemak. De hartslag ligt dan ergens tussen de 60 en 120 slagen per minuut, ook als het dier in rust is.


Als het hart van een hond bij de dierenarts onder de 60 slagen/minuut of boven de 120 slagen/minuut klopt noemen we dat een hartritmestoornis (aritmie), ook als het hart regelmatig klopt.

Gezonde honden hebben in rust een onregelmatige hartslag. Dit is helemaal normaal zolang de prikkel afkomstig is uit de zogenaamde sinusknoop; de ‘natuurlijke pacemaker’, die aan het hele hart, het signaal geeft om samen te trekken. Het is pas een probleem als deze onregelmatigheid door afwijkende slagen ontstaat. Deze afwijkende slagen zijn niet afkomstig van de sinusknoop, maar vanuit een ander deel van de boezems of zelfs vanuit de kamers. De aanwezigheid van deze extra slagen valt ook onder hartritmestoornis (aritmie).

Bij katten

Bij een gezonde kat varieert de hartslag tussen 120 en 240/minuut in de spreekkamer van de dierenarts. Katten hebben wel een regelmatige hartslag. Mocht de frequentie onder de 120 of boven de 240 slagen per minuut zijn, of mocht er sprake zijn van een onregelmatige ritme, dan praten we over een aritmie.

Het hart beluisteren

De cardioloog luistert naar het hart met een stethoscoop.

Oorzaken

De oorzaken van een hartritmestoornis (aritmie) kunnen heel divers zijn:

  • het probleem kan in het hart zelf zitten
  • er kan ergens anders in het lichaam, zoals in de hersenen of in de buik, iets mis zijn (bijvoorbeeld een milttumor of een gedraaide maag)
  • een afwijkende zoutsamenstelling van het bloed, bijvoorbeeld een te hoge concentratie kalium of calcium.

Klachten

De klachten van een hartritmestoornis kunnen erg wisselend zijn. Variërend van verminderd uithoudingsvermogen tot flauwtes; omvallen met of zonder bewustzijnsverlies, en zelfs plotselinge hartdood.

Soms ziet u zelf al dat het hart van uw hond veel te snel klopt als de hond rustig ligt. Het kan zelfs voorkomen dat het hele lichaam met het hart meebeweegt, bijvoorbeeld met een frequentie van 300/minuut.

Bij een bezoek

Waarmee moet u rekening houden voor, tijdens en na een bezoek aan ons dierenziekenhuis?