Hartkatheterisatie

  1. Wat is een hartkatheterisatie?

  2. Aanleiding en toepassing
  3. Meer weten?

Minimaal invasieve ingreep

Hartkatheterisatie is een minimaal invasieve ingreep voor diagnostiek en voor behandeling van diverse aangeboren hartaandoeningen. Voornamelijk bij honden. Minimaal invasief betekent dat er maar een heel klein wondje (in de lies of in de hals) wordt gemaakt. Dit is voor het dier veel minder belastend dan een traditionele operatie.

Hartkatheterisatie bij dieren vindt altijd plaats onder algehele anesthesie. Dit wordt gedaan omdat het dier uren lang stil moet blijven liggen. De procedure is verder niet pijnlijk, de narcose is puur bedoeld om er voor te zorgen dat het dier stil blijft liggen.

Katheter

Via een bloedvat wordt een lange katheter in het hart gebracht. Elk bloedvat van het lichaam eindigt uiteindelijk in het hart. Onder continue doorlichting, met behulp van röntgenstraling, kan de cardioloog zien waar de katheter precies zit. Op deze manier kan hij de katheter in het gewenste onderdeel van het hart brengen. Naast diverse katheters worden ook zogenaamde voerdraden gebruikt.

Hartkatheterisatie foto 1


Via een bloedvat in de lies wordt een lange katheter in het hart gebracht.

Hartkatheterisatie foto 2
Op de angiocardiografie-beelden maakt de cardioloog metingen om de juiste maat van implantaat of ballon te kunnen kiezen.

Bij een bezoek

Waarmee moet u rekening houden voor, tijdens en na een bezoek aan ons dierenziekenhuis?