Binnenkort in de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren: hydrotherapie

De hydrobak van Hydro Physio is gearriveerd! Na de verbouwing van de polikamer en de installatie van de hydrobak zullen we dit voorjaar gaan starten met hydrotherapie. Deze therapie vindt plaats in een hydrobak, een doorzichtige bak met warm water en een loopband erin.

Het dier (meestal een hond, maar soms zelfs een kat) loopt door het water op een loopband, waarbij de hoek en de snelheid van de loopband en de temperatuur en hoogte van het water ingesteld kunnen worden. De opwaartse druk van het water zorgt ervoor dat de hond zijn gewrichten minder belast. Door de weerstand van het water traint het dier o.a. de spierkracht, balans en coördinatie.

Hydrotherapie is een vorm van trainen die erg goed meetbaar is en perfect afgestemd kan worden op de individuele patiënt. Hierdoor is het een uitermate geschikte mogelijkheid voor, of aanvulling op de fysiotherapeutische behandeling. We kunnen dan ook niet wachten totdat de hydrobak in onze kliniek in gebruik genomen kan worden!

Ook honden die zelf een hekel hebben aan zwemmen zijn over het algemeen erg goed te trainen in de hydrobak.

De volgende aandoeningen kunnen met hydrotherapie worden behandeld:

  • artrose en ouderdomsklachten
  • rug- en halsproblemen, zoals bv. stijfheid, hernia (OK), spondylose, lumbosacrale instabiliteit
  • neurologische problemen zoals ataxie en verlammingen
  • gewrichtsproblemen, bv. HD, ED, OCD, LPA, LPC
  • (sub)acute letsels aan spieren, pezen, banden en/of gewrichten (bv. mobiliteitsproblemen)
  • revalidatie na gewrichtsoperaties of botbreuken, bijvoorbeeld na een heupoperatie of kruisband-  en/of meniscusletsel
  • pijnklachten waarbij geen gebruik gemaakt mag worden van pijnmedicatie
  • overgewicht
  • coördinatiestoornissen
  • verminderde sportprestaties (of ter preventie van blessures)

 

Lees meer over dierfysiotherapie.