Castraties

De dierenartsen/specialisten van de afdeling Heelkunde verrichten castraties bij normale hengsten en klophengsten en geven adviezen op dit terrein.

Na onderzoek van het paard wordt in overleg met de eigenaar gekozen voor een veilige en geschikte castratiemethode.

Bij een bezoek aan onze afdeling

Algemene informatie over het maken van afspraken, de voorbereiding van uw bezoek, de gang van zaken bij een consult etc. vindt u op de pagina ‘Een bezoek aan de UKP’
Onderstaande informatie heeft u specifiek nodig bij een bezoek aan onze afdeling.

Ontvangstdagen

We ontvangen en onderzoeken klophengsten bij voorkeur op vrijdag, zodat er maandagochtend geopereerd kan worden. Op zaterdagavond kan de hengst dan beginnen met vasten.

Gewone hengsten ontvangen we het liefst op maandagmiddag, zodat ze dinsdag geopereerd kunnen worden en voor het weekend weer opgehaald kunnen worden. In overleg is opname op dinsdag of woensdag echter ook mogelijk.

Voor de castratie

Voorafgaand aan een castratie willen we graag van u weten of:

  • het paard is gevaccineerd tegen influenza en tetanus
  • het paard verkouden is of gezondheidsproblemen heeft
  • bij klophengsten: of het paard van veulen af aan in uw bezit is en of er al eerder een poging tot castratie is gedaan

Na binnenkomst

Na binnenkomst wordt de hengst gewogen. Daarna onderzoeken we (door te kijken en te voelen) of de twee testikels afgedaald en aanwezig zijn. Als dat inderdaad zo is, gaat uw dier op stal in afwachting van de operatie.

We bespreken vervolgens:

  • welke castratiemethode de meest geschikte is
  • wanneer we gaan opereren
  • en wanneer we u bellen om u te informeren over het verloop van de operatie

Als de testikels niet zijn ingedaald (en het paard dus een klophengst is), gaat het dier op stal in afwachting van een echo bij de afdeling Voortplanting. De echo is nodig om vast te kunnen stellen waar de testikels zich bevinden: in de buik of in de lies. Dat bepaalt namelijk de wijze van opereren.

Pre-anesthetisch onderzoek

Voorafgaand aan de operatie zal altijd een anesthesist uw paard onderzoeken. Mochten er twijfels bestaan over het functioneren van het hart of de ademhaling, dan wordt het dier nader onderzocht. In alle gevallen geldt dat wij bij bijzonderheden vooraf met u overleggen. Lees meer over onze afdeling Anesthesiologie.

Na de operatie

Na afloop van de operatie wordt u altijd door ons gebeld. Omdat er na een castratie soms complicaties optreden (zwellingen of ontstekingen), wordt het paard na afloop van de castratie altijd ter observatie opgenomen. De opname is voor een periode van drie dagen. Daarna mag uw paard naar huis (dit is meestal de vrijdagochtend), tenzij het verstandiger is om nog een weekend te blijven. U wordt daarover gebeld.

Vragen

Wanneer uw paard eerder op onze afdeling is behandeld en u nog vragen heeft, kunt u ons altijd bereiken via 030 – 2531111 (tijdens kantooruren) of mail. Houdt u in dat geval wel het patiëntnummer bij de hand. U wordt door een van onze dierenartsen teruggebeld.