Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Kennisbank

Cloacaprolaps

Wat is een cloacaprolaps?

Een cloacaprolaps is een uitstulping van de einddarm uit de cloaca van de papegaai.

Oorzaken

Het ontstaan van een cloacaprolaps kan verschillende oorzaken hebben. Eén van die oorzaken is legnood, waarbij de vogel perst omdat er een ei dwars zit in de buik. Dit persen kan zo heftig zijn dat de vogel zijn eigen darm of eileider eruit perst. Naast legnood kan een cloacaprolaps ook ontstaan als gevolg van een darminfectie of onder invloed van hormonen en seksuele opwinding. Dit laatste is veelvuldig het geval bij kaketoes.

Behandeling

Wanneer u een cloacaprolaps opmerkt, dient u direct contact op te nemen met een dierenarts (bij voorkeur een vogelspecialist of dierenarts die ervaren is in het behandelen van vogels). Zorgt u er tevens voor dat het uitgestulpte deel van de darm niet verder beschadigen kan en niet uitdroogt. Dit kan bijvoorbeeld door het aanbrengen van een beetje vaseline (in overleg met de dierenarts). Eenmaal aangekomen bij de dierenarts kan in eerste instantie geprobeerd worden om de prolaps terug te plaatsen om verdere beschadiging te voorkomen. Daarnaast kunnen hechtingen geplaatst worden om te voorkomen dat opnieuw een prolaps ontstaat.

Verdere behandeling is daarna gericht op het zoeken naar de onderliggende oorzaak: het is namelijk belangrijk deze aan te pakken om terugkeer van het probleem te voorkomen. Medische problemen kennen daarbij in het algemeen een betere prognose dan gedragsproblemen die een intensievere zorg (inclusief een gedragsmatige behandeling) behoeven. Indien deze maatregelen niet afdoende zijn om de prolaps te behandelen kan aanvullend een chirurgische behandeling nodig zijn.  

Voor de behandeling van een cloacaprolaps kunt u terecht bij de afdeling Vogels en Bijzondere Dieren.