Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Kennisbank

Hartworm

Wat zijn hartwormen?

Hartwormen zijn wormen die in de longslagader van honden leven. Bij massale infectie kunnen ze ook in de rechter hartkamer en rechter boezem gevonden worden.

Oorzaak

Er zijn twee soorten hartwormen waarmee honden geïnfecteerd kunnen worden: Dirofilaria immitis en Angiostrongylus vasorum (‘Franse hartworm’).

Een infectie met de hartworm Dirofilaria immitis wordt door muggen overgebracht. Deze hartworm komt in Nederland niet voor, maar wel in warme Europese landen, zoals Italië, Griekenland, Portugal, Roemenië, Spanje, etc. Daarnaast kunnen honden ook buiten Europa geïnfecteerd raken, o.a. op de Nederlandse Antillen, Amerika en Japan. De wormen kunnen in het hondenlichaam meer dan 30 cm lang worden!

De Franse hartworm (Angiostrongylus vasorum) komt wel in Nederland voor. Honden worden geïnfecteerd door het eten van (naakt)slakken. De wormpjes zijn heel dun en hooguit 1 cm lang.

Angiostrongylus vasorumAngiostrongylus vasorum

De Franse hartworm

De Franse hartworm

Bij een hond van 10 kg hebben we meer dan 20 hartwormen verwijderd uit het hart. De vrouwelijke wormen kunnen meer dan 30 cm lang worden.

De diagnose van beide soorten hartworminfecties (Dirofilaria immitis en Angiostrongylus vasorum) kan met een bloedtest gesteld worden.

Om meer informatie over de ernst van de infectie te krijgen worden er nog röntgenfoto’s van de borstkas en een echo van het hart gemaakt.

Klik hier voor een echo bij een hond met een hartworminfectie. De witte streepjes zijn hartwormen in de longslagader van deze hond

Hartworminfectie: liever voorkomen dan genezen! Een hartworminfectie kan heel makkelijk voorgekomen worden, maar is zeer moeilijk te behandelen. Het beste is om uw hond niet mee te nemen naar gebieden waar de infectie voorkomt. Als u ze toch meeneemt, zouden ze behandeld moeten worden tijdens en na het verblijf met medicatie die geregistreerd is om hartworminfectie te voorkomen.

De behandeling van hartwormziekte is vrij ingewikkeld en niet zonder gevaar. Het advies van de American Heartworm Society is om elke hond die positief wordt getest op Dirofilaria immitis, te behandelen, ook als er geen klachten zijn. Klachten kunnen sterk variëren, van hoesten, flauwtes, verminderd uithoudingsvermogen, benauwdheid en vochtophoping in de buik tot shock en sterfte.

Bij een grote hoeveelheid wormen kunnen we deze vanuit het hart verwijderen m.b.v. hartkatheterisatie.

Verwijderen van hartwormen vanuit de rechter boezem en rechter kamer van het hart met twee verschillende instrumenten.

Bundeltje Angiostrongylus

Franse hartworminfectie kan ook heel veel verschillende klachten geven. Behalve de klachten die bij de hartworminfectie beschreven staan, kan Franse hartworminfectie ook bloedingen en verlamming veroorzaken. De behandeling is niet zo ingewikkeld als die van de hartworminfectie, maar het is niet zonder gevaar.

Op de website van de American Heartworm Society vindt u meer informatie over de hartworminfectie (Dirofilaria immitis) bij de hond: www.heartwormsociety.org , m.n. op de pagina https://www.heartwormsociety.org/images/pdf/2014-AHS-Canine-Guidelines.pdf

Specialist

De cardiologen van de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren kunnen verschillende aandoeningen aan het hart behandelen. Elke patiënt is uniek en vereist dus maatwerk van de specialist. Omdat de cardiologen bovendien elke patiënt van begin tot einde zelf behandelen, is de beste zorg gegarandeerd.

U kunt voor de behandeling van hartworm terecht bij de afdeling Cardiologie-Pulmonologie van de Universiteitskliniek voor Gezelschapsdieren.