Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Nieuws

Zeehond Fokje geopereerd


Een team met dierenartsen van Dierenkliniek Texel en de Faculteit Diergeneeskunde voerde de operatie uit (foto José Kemper)

Een specialistische operatie bij een zeehond, dat komt niet vaak voor! Grijze zeehond Fokje van Ecomare had al een tijdje last van haar gebit. Ondanks antibioticakuren kwam haar kaakontsteking steeds terug. Het probleem bleek onder andere te liggen in een gebroken hoektand. Een operatie was de enige oplossing. Omdat bij een kaakoperatie gespecialiseerde apparatuur en kennis nodig zijn, werd dit uitgevoerd door een team van een Texelse dierenarts en gespecialiseerde dierenartsen van de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit van Utrecht. En met succes! Fokje heeft haar eerste visjes al weer op.

Complex
De ingreep vond plaats in een speciaal ingerichte operatieruimte bij Ecomare. Een operatie bij een zeehond is altijd ingewikkeld door het bijzondere ademhalingssysteem en de dikke speklaag van deze dieren. Het is daardoor moeilijk om ze onder narcose te brengen en om ze er weer uit te krijgen. Het hele proces was van te voren intensief doorgesproken met dierenarts-anesthesist Ies Akkerdaas en anesthesiemedewerker Loes van Gennip. Alles werd gefilmd en gefotografeerd, zodat de ervaring die tijdens de operatie is opgedaan ook gedeeld kan worden met andere dierenartsen en studenten van de opleiding Diergeneeskunde. Zo kan deze ingreep in de toekomst ook andere zeehonden helpen.

Blind
Fokje is een zeehond uit de vaste groep van Ecomare. Ze werd begin jaren ’90 als jonge zeehond verzwakt op het strand van de Cocksdorp gevonden en bleek blind. Omdat ze het niet redde in het wild, werd ze opgenomen in de vaste groep van Ecomare. Fokje is een pittige tante. Vooral wanneer het om eten gaat staat ze haar mannetje. Ondanks dat ze het niet kan zien, weet ze tijdens het voeren aan de geluiden precies waar de visemmer staat. Als de dierverzorger dan niet goed oplet, probeert ze in haar eentje de hele emmer leeg te eten.

Tevreden
Het operatieteam was na afloop zeer tevreden. “We verwachten dat het probleem verholpen is,” vertellen dierenarts David Tijssen van Dierenartsenpraktijk Texel en dierenarts en humaan tandarts Henriette Booij-Vrieling van de faculteit Diergeneeskunde. Tijdens de operatie zijn een aantal tanden en kiezen verwijderd. In verband met haar blindheid werd Fokje zo snel mogelijk na de operatie teruggebracht naar haar bassin waar ze in haar vertrouwde omgeving verder kan herstellen. In het begin natuurlijk nog wel even apart van de andere zeehonden zodat ze in alle rust kan bijkomen.

Zeehond Annie neemt een kijkje bij Fokje (foto Henriette Booij-Vrieling)