Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Klinieken en centra

Tandheelkunde Gezelschapsdieren

De dierenartsen/specialisten van de afdeling Tandheelkunde hebben veel kennis en kunde over aandoeningen aan de tanden, de kaak en de mond.

U kunt direct een afspraak maken via 030 – 253 9411. Een verwijsbrief van uw dierenarts is niet nodig.

Als uw dier eerder op onze afdeling is behandeld en u heeft nog vragen , dan kunt u een terugbelverzoek indienen via de 030 – 253 9411. Een van de dierenartsen belt u dan terug.

Nuchter

Voor een onderzoek of operatie moet uw dier nuchter zijn. Dit houdt in:

  • Dieren van 4 maanden en ouder mogen, op de avond vóór uw afspraak, tot 22:00 uur eten. Tenzij u andere instructies hebt ontvangen van ons. Na 22.00 uur mogen ze alleen nog water drinken.
  • Pups en kittens jonger dan 4 maanden mogen, op de avond vóór uw afspraak, vanaf 22:00 uur alleen nog lichte vloeibare maaltijden hebben. Tenzij u van ons andere instructies hebt ontvangen. Dit kan een drankje of papje zijn, dus geen brokjes, vlees of ander puppy- of kittenvoer. U mag deze lichte vloeibare maaltijden aanbieden tot vier uur voor de afspraak. Daarna mogen pups en kittens alleen nog water drinken.

Medicijnen

Als uw huisdier medicijnen krijgt, mag u deze gewoon blijven toedienen volgens de voorschriften van de dierenarts. Bij een afspraak voor een behandeling waarbij ook anesthesie ofwel ‘narcose’ wordt toegepast kunt u het beste vooraf overleggen met de behandelend dierenarts over het stoppen of doorgaan met toedienen van medicijnen.

Narcose

Voor een goed tandheelkundig onderzoek is het vrijwel altijd nodig om uw huisdier onder anesthesie te brengen: wanneer het dier slaapt is het namelijk pas echt goed mogelijk om te zien wat er precies aan de hand is. Dat is ook de reden waarom uw dier nuchter moet zijn.

Een behandeling onder anesthesie vindt plaats in een van onze operatiekamers. Het is helaas niet mogelijk om hierbij aanwezig te zijn. U mag er wel bij zijn wanneer uw hond of kat in slaap gebracht wordt (de inleiding). De narcose wordt toegediend door een medewerker van de afdeling Anesthesie. Lees meer over onze afdeling Anesthesiologie.

In de meeste gevallen zullen wij de behandeling ook meteen tijdens deze anesthesie uitvoeren, zodat uw huisdier niet een tweede keer onder anesthesie gebracht hoeft te worden. Omdat er tijdens het onderzoek bij het slapende dier problemen opgemerkt kunnen worden die eerder niet waren opgevallen bij het wakkere dier, is het soms lastig om van tevoren in te schatten wat er moet gebeuren en hoe lang de behandeling dus zal gaan duren.

Röntgenopnamen

Meestal is het bij het eerste consult nodig om röntgenopnamen te maken. Die maken wij met behulp van een speciaal tandheelkundig röntgenapparaat.

Vervolgbehandeling

Soms is een vervolgbehandeling nodig. Hiervoor geldt dat we dat altijd met u zullen overleggen.

Veel voorkomende redenen voor een bezoek aan de tandarts

  • bij honden: bijvoorbeeld afgebroken hoektanden, ontsteking rondom de tanden (parodontitis) en een afwijking in de stand en plaats van het gebit
  • bij katten: bijvoorbeeld beschadigingen van de tandhals, ontstekingen door de gehele bek heen

Ook zien wij veel patiënten voor een uitgebreide gebitsreiniging. Uw huisdier profiteert hierbij van de aanwezigheid van onze gespecialiseerde anesthesiemedewerkers.

Lees meer over veelvoorkomende tandheelkundige problemen en aandoeningen, onze onderzoeken en behandelwijzen: