Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Klinieken en centra

Hematologie

Onze dierenartsen/specialisten onderzoeken en behandelen onder andere aandoeningen die met het bloed te maken hebben. Ook dieren met aandoeningen aan het afweersysteem of met infectieziekten komen terecht op deze afdeling. De voornaamste infectieziektes die worden gezien op deze poli zijn parasieten die worden overgedragen door stekende insecten zoals Leishmania en Ehrlichia. Maar ook dieren met andere infectieziektes zoals Feline Infectieuze Peritonitis (FIP) worden op deze polikliniek gezien.

Waarvoor kunt u met uw huisdier bij ons terecht?

Redenen voor een bezoek aan deze polikliniek kunnen zijn:

  • bloedarmoede
  • verhoogde bloedingsneiging
  • sloomheid

Meer informatie over veelvoorkomende bloedziekten, auto-immuunziekten en aandoeningen die worden overgedragen door stekende parasieten (vlooien, teken, zandvliegen), onze onderzoeken en behandelwijzen vindt u in de kennisbank.

Algemene informatie over het maken van afspraken, de voorbereiding van uw bezoek, de gang van zaken bij een consult etc. vindt u op de pagina Afspraak en contact

Onderstaande informatie heeft u specifiek nodig bij een bezoek aan de afdeling Hematologie.

Nuchter

Voor een onderzoek of operatie moet uw dier nuchter zijn. Dit houdt in:

  • Dieren van 4 maanden en ouder mogen, op de avond vóór uw afspraak, tot 22:00 uur eten. Tenzij u andere instructies hebt ontvangen van ons. Na 22.00 uur mogen ze alleen nog water drinken.
  • Pups en kittens jonger dan 4 maanden mogen, op de avond vóór uw afspraak, vanaf 22:00 uur alleen nog lichte vloeibare maaltijden hebben. Tenzij u van ons andere instructies hebt ontvangen. Dit kan een drankje of papje zijn, dus geen brokjes, vlees of ander puppy- of kittenvoer. U mag deze lichte vloeibare maaltijden aanbieden tot vier uur voor de afspraak. Daarna mogen pups en kittens alleen nog water drinken.

Uitzonderingen op deze regel zijn:

  • Honden met het syndroom van Cushing die behandeld worden met Vetoryl® (trilostane) en die komen voor een controle van dit medicijn. Dit medicijn moet namelijk met het eten gegeven worden. Honden met het syndroom van Cushing die niet voor een Vetoryl-controle komen, moeten nuchter zijn.
  • Patiënten met suikerziekte die met insuline worden behandeld. Als patiënten met suikerziekte wel nuchter moeten komen dan mag er ’s ochtends geen insuline worden toegediend.

Aanvullend onderzoek

Tijdens het consult kan blijken dat er aanvullend onderzoek of een kleine behandeling moet plaatsvinden. Dat kan nodig zijn voor het stellen van een goede diagnose of het voorschrijven van de definitieve behandeling. Vrijwel altijd wordt bloed afgenomen voor bloedonderzoek. Andere voorbeelden van aanvullend onderzoek zijn:

  • beenmergbiopsie
  • een lymfeknoopbiopsie
  • of een gewrichtspunctie

Mocht het nodig zijn dan kunnen we ook:

  • röntgenfoto’s laten maken
  • of echografisch onderzoek doen.

In alle gevallen geldt dat wij eerst met u overleggen.

Uitslag onderzoek

Bij sommige soorten onderzoek zijn de uitslagen direct bekend, bij andere (bloedonderzoek of biopten) kan het één tot twee dagen duren. Afhankelijk daarvan worden de uitslagen direct of telefonisch met u besproken. Ook geven wij dan een advies over een eventueel behandelplan.

Als u al eens met uw dier in het dierenziekenhuis bent geweest en het gaat plotseling niet goed met uw dier, is er sprake van een spoedgeval.

Neemt u bij een spoedgeval altijd eerst contact op met uw eigen dierenarts. Lees meer over wat u kunt doen bij spoedgevallen.