Logo Universiteit Utrecht

Universitair Dierenziekenhuis

Klinieken en centra

Intensieve Zorgafdeling (IZa)

Het medisch team van de Intensieve Zorgafdeling (IZa) behandelt ernstig zieke patiënten die behoefte hebben aan continue, intensieve behandeling, bewaking en/of verpleging en zorg. De dierverplegers en coassistenten van de IZa verzorgen, verplegen, bewaken en behandelen de opgenomen patiënten door middel van een continue bezetting, 24 uur per dag, 7 dagen per week en 52 weken per jaar.

U of uw dierenarts kunnen niet direct een afspraak maken voor opname op onze afdeling. Veel patiënten komen bij de IZa terecht na een spoedopname. Ook na een operatie in de universiteitskliniek kan het nodig zijn om uw huisdier nog enige tijd intensief te verplegen en te behandelen op onze afdeling.

Op de IZa zijn er overdag één of twee dierenartsspecialisten aanwezig die de patiënten onderzoeken en een behandelplan opstellen. Gedurende de avond en nacht is er altijd een dierenarts oproepbaar bij onverwachte calamiteiten. De IZa heeft een uitgebreid arsenaal aan apparatuur voor verpleging (zoals warmtedekens), bewaking (zoals hartbewaking op afstand en bloeddrukmeters) en behandeling (zoals infuuspompen, zuurstofkooi en een beademingsmachine). Ook beschikt de IZa over een eigen apotheek en laboratorium. Medicatie is daarmee altijd beschikbaar en bloedonderzoek kan op elk moment van de dag of nacht worden uitgevoerd.

Contact en informatie

Wanneer het noodzakelijk is om uw huisdier op te nemen op de IZa, dan zullen wij u daarvan altijd direct op de hoogte brengen. U ontvangt dan van ons ook alle gegevens die voor u van belang kunnen zijn in verband met de opname van uw huisdier, zoals het nummer van het telefonisch spreekuur en de gegevens van TelePet, ons 24-uurs patiëntencamerasysteem voor eigenaren (zie verder).

Wij vinden het erg belangrijk dat u weet hoe het met uw huisdier gaat. Daarom proberen wij u zo goed mogelijk te informeren over de behandeling en alles wat daarbij komt kijken. Treden er overdag, ’s avonds of ’s nachts ernstige medische complicaties op, dan wordt door de dienstdoende dierenarts zo snel mogelijk contact met u opgenomen.

Telefonisch spreekuur

U kunt elke dag (dus ook in het weekend) tussen 14.00 en 14.30 uur bellen om te informeren naar de situatie van uw huisdier. U krijgt het telefoonnummer van het spreekuur op het moment dat uw huisdier bij ons wordt opgenomen. Op werkdagen wordt u te woord gestaan door een IZa-dierenarts, in het weekend door een coassistent of een dierverpleger.

Bij grote drukte kan het soms gebeuren dat het u niet lukt tussen 14.00 en 14.30 uur telefonisch contact met ons te krijgen. Als wij nog niet alle eigenaren hebben gesproken verlengen wij de spreekuurtijd, of wij nemen zelf telefonisch contact met u op. Heeft u een dringende vraag of boodschap waarmee u niet kunt wachten tot het spreekuur, dan kunt u via de patiëntenadministratie contact opnemen met de kliniek, telefoonnummer: 030 – 2539411.

Bezoek

Het verzorgen, verplegen, bewaken, onderzoeken en behandelen van onze patiënten heeft bij ons de hoogste prioriteit. Mede daarom is het helaas niet altijd mogelijk om op elk gewenst moment uw huisdier te bezoeken; met name buiten kantoortijden kan dit lastig zijn. Maar in goed overleg is een bezoek meestal wel te organiseren. U kunt dit bespreken tijdens het telefonisch spreekuur met de IZa-dierenarts of, tijdens het weekend, met de IZa-dierverpleger.

TelePet

Als aanvulling op het telefonisch contact en uw eventuele bezoek, is er het systeem TelePet. Daarmee kunt u uw huisdier zien wanneer u dat uitkomt. Via een beveiligde internettoegang krijgt u live camerabeelden te zien van uw dier tijdens de opname op de IZa. Voor het gebruik van TelePet zijn inloggegevens nodig, zodat anderen niet kunnen meekijken zonder uw toestemming. U ontvangt een aparte folder over het gebruik of wij sturen u een email met de nodige informatie, zoals uw gebruikersnaam en het wachtwoord.

Onze medewerkers

Naast onderstaande medewerkers werken er op de IZa:

  • een dierenarts-specialist in opleiding (roulerend)
  • coassistenten (studenten in de praktijkfase van hun opleiding tot dierenarts)
  • stagiaires van verschillende opleidingen voor dierverzorging/dierverpleging